Ze komen er weer aan; die zwoele zomeravonden met de geur van houtskool en een paar hongerige gasten in de tuin! Terwijl jouw gasten wachten op wat komen gaat zet jij ze vast wat robuuste, knapperige broodjes met lekkere smeersels om de eerste trek te stillen voor. Maar… brood mag eigenlijk wel meer plek innemen dan alleen maar voorafgaand een BBQ. Brood mag heel de avond wel de hoofdrol spelen! En wist je dat ook een nagerecht (met een beetje jouw hulp) van je bakker komt?

Broodjes roosteren

Natuurlijk horen ze erbij bij een BBQ; diverse soorten brood van je ambachtelijke bakker. Tip: Rooster je brood even kort op de bbq zodat dit heerlijk knapperig en warm wordt. Let er wel op dat het binnenste van het brood (kruim) snel kan verbranden en/of te droog kan worden. Om dit te voorkomen gebruik je simpelweg een mengsel van wat olie en eventueel kruiden als je je brood op de barbecue wilt roosteren. Denk eraan dat je het brood met de bestreken kant op het iets hoger geplaatste rooster van de barbecue legt. Laat het even liggen en strooi er daarna wat grof (zee)zout overheen. Met een mix van olijfolie en knoflook geef je het brood snel een extra lekker smaakje. Je kunt een stokbrood bijvoorbeeld in kleine plakjes snijden en deze door de mix halen. Laat dit even intrekken, steek vervolgens de stukjes aan een satéprikker, rooster ze kort op de BBQ en bied het als bijgerecht aan.

Broodjes vullen

Wil je je gasten heerlijke en hartige barbecue resultaten voorzetten? Hol dan je ronde brood uit, vul het en wikkel het vervolgens in folie. Waarmee vul je het brood? Denk eens aan een mengsel van kruidenboter, olie, pesto en kruiden. Kies wel stevige broodsoorten, zoals bijvoorbeeld ciabatta of pitabroodjes.

Broodjes oprollen

Wist je dat je van een wit casinobrood heerlijke sandwiches kunt maken? Gebruik de barbecue als tostiapparaat om het brood te roosteren. Snijd hierbij het casinobrood in de lengte en beleg de lange plakken brood met eigengemaakte vulling. Rol vervolgens op en snijd het in plakjes. Jong en oud zal zeker genieten van dit feestelijke hapje!

Nagerechten van de barbecue

Ook met de producten van je ambachtelijke bakker kun je lekkere toetjes van de barbecue toveren! Snijd bijvoorbeeld een donut in stukken, rijg deze aan (houten) prikkers met stukjes fruit. Gril de spiesjes vervolgens een paar minuten en keer ze halverwege om. Als je ziet dat het fruit zacht is, zijn de spiesjes klaar. Tip! Maak glazuur van 35 gram poedersuiker en een theelepel melk en sprenkel dit over de spiesjes. Ook cake kan prima even op de nog warme grill liggen. Geniet ervan met bijvoorbeeld warme kersen, vanille ijs en slagroom!