Tarwe is al meer dan 10.000 jaar één van de meest geteelde gewassen in Europa en brood maakt al eeuwenlang een belangrijk deel uit van onze voeding. Maar foodbloggers en dieetgoeroes uiten regelmatig hun bezorgdheid over mogelijke negatieve effecten van tarwe en brood op de gezondheid.

Hoewel Britse onderzoekers verschillen hebben waargenomen in de voedingswaarde van de tarwevariëteiten, toont de studie geen bewijs aan dat intensieve teelt van de afgelopen 200 jaar negatief is voor de gezonde componenten van tarwebloem. De resultaten komen overigens overeen met een eerdere studie waarin tarwesoorten uit de periode 1842-2002 zijn geanalyseerd.

Ook Belgische onderzoekers waren geïnteresseerd in de voedingswaarde van verschillende tarwesoorten: eenkoorn, emmer, khorasan en het moderne broodtarwe. Ook deze onderzoekers concludeerden dat er verschillen zijn tussen de graansoorten. Zo bevat moderne tarwe meer koolhydraten, en oude granen meer mineralen, eiwit en vet.

Variatie in broodsoorten van diverse granen geeft lichte nutritionele voordelen, maar is geen must voor een gezond persoon met een evenwichtig voedingspatroon. Moderne tarwe blijft immers een goede bron van nutriënten.

bron: Brood.net